Лидерите на ЕС ще обсъдят на виртуална среща доставките на ваксини

41

Лидерите на ЕС ще проведат виртуална среща днес. В нея те ще обсъдят процеса на ваксинация в европейските страни, начините за справяне с новите варианти на вируса и ограничителните мерки за справяне с пандемията.

По време на срещата Европейската комисия ще поиска от лидерите да подкрепят планове за допълнителен контрол върху износа на ваксини, което може да повлияе на доставките за Обединеното кралство, съобщават от BBC.

По-рано британският премиер Борис Джонсън предупреди за налагането на „блокади“.

Виртуалната среща на върха се провежда в разгара на третата вълна на вируса, обхванала по-голямата част от Европа.

Американският президент Джо Байдън също ще се включи в преговорите по-късно в четвъртък, за да обсъди отношенията между ЕС и САЩ.

Кампанията на Европейския съюз за разпространение на ваксини е по-бавна от тази на Великобритания. Европейската комисия обвини фармацевтичните компании – предимно AstraZeneca – за това, че не са доставили обещаните дози на ЕС.

Лидерите обаче са разделени по отношение на предложенията за нови ограничения върху износа на ваксини извън блока, които ще имат за цел да увеличат доставките в рамките на ЕС.

Брюксел заяви, че от над 40 милиона дози, изнесени от ЕС през последните два месеца, една четвърт са изпратени във Великобритания.

В съвместно изявление в сряда Обединеното кралство и ЕС заявиха, че искат да „създадат ситуация, в която да спечелят всички и да разширят предлагането на ваксини за всички“.

„Всички сме изправени пред една и съща пандемия и третата вълна прави сътрудничеството между ЕС и Великобритания още по-важно“, се добавя в изявлението.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова