Помагат ли ваксините на Pfizer и BioNTech срещу бразилския вариант на Ковид?

95

Ваксината на Pfizer Inc и BioNTech може да неутрализира новия вариант на бързо разпространяващия се коронавирус в Бразилия, съобщават от Routers.

Изследването е проведено от учени от компаниите на Pfizer Inc и BioNTech заедно с медицинския клон на Тексаския университет. Иззета кръвна проба от пациети, получили ваксината, неутрализира инженерно разработената версия на вируса, която съдържа същите мутации, носени на шиповата част на силно заразния вариант P.1, идентифициран за първи път в Бразилия.

Според учените неутрализиращата способност е приблизително еквивалентна на ефекта на ваксината върху предишната по-малко заразна версия на вируса от миналата година.

Шипът, използван от вируса за проникване в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу COVID-19.

В по-рано публикувани проучвания Pfizer установява, че  ваксина им неутрализира други по-заразни варианти, идентифицирани за първи път в Обединеното кралство и Южна Африка, въпреки че южноафриканският вариант може да намали защитните антитела, предизвикани от ваксината.

Pfizer заяви, че вярва, че сегашната ваксина е много вероятно да предпазва от южноафриканския вариант. Производителят на лекарства обаче планира да тества трета бустер доза от тяхната ваксина, както и версия, преработена специално за борба с варианта, за да разбере по-добре имунния отговор.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова