Топ математик: Увеличават се областите, които влизат в „червената зона“

71

Обстановката в страната се усложнява. Броя на новозаразените се увеличава. Вижте коментара на математикът проф. Витанов:

Експертите в борбата с коронавируса зорко следят кога клъстърното разпространение минава в дифузно. Данните сочат, че репродуктивното число се покачва. 1,24 е то за страната. Увеличават се и областите, които влизат в „червената зона“. Това обобщи математикът на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов.

За днес стойностите в София-град показват покачване до 1,60. В Пловдив – 1,26, а във Варна – 1,17. Влошава се положението и в Бургас, където покачването достига 1,97 към 7 март.

„В най-големите области виждаме, че положението се влошава. „Страната също потъва бавно“, коментира пред Nova проф. Витанов.

„Мотаме се около критичната стойност. Критичната стойност се очаква във вторник – сряда, когато ще прехвърли 1,3 за страната“, посочи още той.

Той обясни, че все пак ситуацията не е толкова зле колкото през ноември. За успокоение числата са още малки, но вече сме в трета вълна и трябва да сме предпазливи.

Защото, по-думите на проф. Витанов, много зле са общо 13 области от страната. Други три са с бързо влошаване на заболеваемостта. Засега само Търговище може да се похвали с добри параметри на разпространение на вируса.

Най-тревожно е положението в Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен. Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо.

Проф. Николай Витанов посочи, че червената лампа светва след 2000 случая на заразени. До 5000 нещата са тревожни, но не и ескалиращи.

На въпрос какво ще се случи, той отговори:

„Е, това вече зависи от нашето поведение и ваксинационната кампания. 50 000 ваксинирани натискат вълната надолу с 1%“.

Математикът припомни, че към момента решението на НОЩ е мерките да се взимат локално спрямо ситуацията по региони. Ако обаче нещата продължат да стават зле, не е изключен и национален подход.