Загубилите обоняние и вкус при Covid-19 всъщност са щастливци

522

Този симптом не се проявява при всички, които са се заразили, но е индикатор за устойчивостта на вируса, което от своя страна носи своите ползи

Учени разказват за ползите от пациентите, загубили обонянието и вкуса си по време на COVID-19. В проучване, публикувано на уебсайта MedRxiv, се съобщава, че при такива хора антителата се произвеждат по-дълго и по-активно.

За разлика от тях, при асимптоматичните пациенти изграждането на антитела е по-слабо.

Експертите отдават този ефект на устойчивостта на вируса в обонятелната луковица.

Според друго проучване на Вашингтонския университет, около 30% от хората, които са прекарали леко коронавирус, няколко месеца след възстановяването, имат редица симптоми, пише zdrave.to.

По публикацията работи Снежина Раева