Наш курортен град прави референдум за отделянето си от Община Несебър

247

От дълго време се коментира въпросът дали градчето Обзор, което се намира на морския бряг на главния път Варна-Бургас да се отдели от Община Несебър.

Хората от Обзор и още шест села решиха сами да вземат бъдещето в ръцете си. Те искат да се отделят от Община Несебър. По този въпрос предстои много интересен референдум след две недели. Въпросът в него е „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор“, предава NOVA.

„Гражданите на Обзор искат развитие. Те го виждат само с раздялата с Община Несебър. Създаде се инициативен комитет, който събра над 1 300 подписа, което е 70% от гласувалите на местните избори. Самата територия, която обособява този комитет са шест села. На нея има множество хотели, огромен сграден фонд, гори – все предпоставки за един добър бюджет и финансиране на новата община”, обясни кметът на Обзор Христо Янев.

Целта е да се създаде изцяло нова община с шест съставни селища. Градоначалникът е на мнение, че ако Обзор се превърне в отделна община, ще има достатъчно приходи за издръжка и развитие.

„Идеята се роди преди около години. Проблемите пред общината са много, искаме да си ги решаваме ние, а не хора от Несебър, които са отдалечени от тях. Когато се отделим, 11 души от Обзор ще бъдат общински съветници. Сега имаме само един представител”, допълни Пламен Проданов – член на инициативния комитет.