Според прогноза на ЕК: БВП на България ще нарасне с 2,7% през 2021 г.

41

Според зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, БВП на България се очаква да нарасне с 2,7 на сто през тази година. 

В есенната си прогноза от миналия ноември ЕК очакваше по-голямо свиване на българската икономика с 5,1% през 2020 г. Тогава Комисията заложи и малко по-слаб икономическия растеж от 2,6% през 2021 г. и от 3,7% през 2020 г.

Пандемията от COVID-19 доведе до сериозна загуба на доходи от чуждестранния туризъм, които са около три четвърти от общите доходи в туризма, подчертават от Комисията и допълват, че БВП за миналата година е спаднал с 4,9 на сто, предаде NOVA.

Оттам очакват вътрешното потребление да остане по-ниско през първата половина на тази година, като се има предвид продължаването на карантината.

Евентуалното отваряне на икономиката се очаква да даде тласък на потреблението и инвестициите през втората половина, посочва още ЕК.

Комисията очаква износът постепенно да се възстанови от второто тримесечие нататък, но чуждестранните туристи ще започнат да се завръщат едва през третото тримесечие на годината.

По публикацията работи: Мариела Анастасова