Празникът няма да е същият заради задължителното изискване тържествата навсякъде да приключат в 22.00 часа. Последните два часа на старата година гостите на хотелите ще изпратят по стаите си
Най-голямото предизвикателство за хотелиери и посетители в Банско ще бъде внезапният край на празничната вечеря.
„Проблем ще бъде за самите клиенти. Всеки иска да празнува и всеки един иска в 00.00 ч. да гръмне шампанското. Обяснихме на гостите как стоят нещата още при резервацията”, каза хотелиерът Малин Бистрин пред Нова телевизия.
„Изненадах се от това условие и останах малко разочарован. Ще се опитаме да направим малък купон на рецепцията. Ако може – супер, ако не, отиваме да спим”, сподели гостът Андрей.
След общата вечеря в ресторанта, посетителите на хотела ще могат да посрещнат Новата година в по-малки компании.
„След 22.00 ч. ще създадем условия да посрещнат празника. Ще подготвим шампанско, ще сервираме в стаите, но в общите части, в ресторанта – не”, обясни Малин Бистрин.
На една маса в ресторанта ще могат да сядат най-много шестима души. И между тях пак ще трябва да се спазва дистанция. В хотела на Малин Бистрин планират в празничната вечер да разделят гостите си на два потока.
„От 18.00 ч. до 20.00 ч. ще се хранят родителите с децата, от 20.00 ч. до 22.00 ч. – останалите гости. Дистанцията я има, ще работим на 50 % запълненост”, обясни хотелиерът.
В хотелите все още има места за Нова година, но никой не очаква сериозно раздвижване на пазара в последните часове. На влизане на всички посетители ще им бъде мерена температурата, а персоналът периодично ще дезинфекцира общите помещения.
Хотелът на Георги Думанов също ще остане почти празен за празника.
„Очакванията за резервации в последните дни не се оправдаха. В Банско работят едва 50 % от хотелите. Бизнесът е изправен пред дилемата да работи или не. Според мен доста от колегите ще фалират, ако не се вземат спешни мерки. За съжаление, нямаме достатъчно резервации и през януари”, коментира Думанов.
По публикацията работи Снежина Раева