Евродепутатът Радан Кънев: Смъртността в България е двойно по-висока от 2019 г.

77

Според него мерките са безкрайно закъснели

„Мерките срещу коронавируса у нас са закъснели. Всеки чете и вижда – мерките в България са най-меките в Европа. Още в началото на октомври видяхме негативната тенденция по заразени и починали“. Това заяви пред bTV евродепутатът Радан Кънев.

Имаме средни данни, че смъртността в България е 100% по-висока в някои дни. Смъртността в България е двойно по-висока от 2019 г.“, разкри евродепутатът.

Според него е трябвало да се обвържат здравните мерки с икономическите, което у нас не се е случило.

„Няма как да издържи иначе обществото. Малкият бизнес дава 3/4 от работните места, трябва да реализират оборот, за да живеят и плащат заплати. Няма ги тези мерки у нас. Навсякъде в ЕС е със заем и трябва да се преосмисли републиканския бюджет“, смята Кънев.

Според него този бюджет е писан преди „катастрофалната ситуация“.

„Той не отчита нуждата от затваряне, от икономически мерки. Той предвижда заеми и рязко увеличени харчове, но харчове към държавната администрация“, смята Кънев.

Радан Кънев изрази и притеснение от начина на харчене на пари за Covid-19.

„Аз съм разтревожен как се харчат парите за COVID-19 в момента. Сложиха един текст в закона на обществените поръчки – за всичко, свързано с COVID-19 не важат обществените поръчки“, заяви Радан Кънев.

Според него е възможно зад спешността на коронавируса да се крият корупционни практики. Той обясни, че е общувал с медици, които са казали, че се правят покупки на двойна и тройна цена. Кънев поясни, че такива случаи се разследват и се надява да са единични.

Според евродепутата няма как страната ни да мине без заем за излизане от кризата, но е важно как се харчат парите.

По публикацията работи Снежина Раева