КНСБ алармира за огромни ценови разлики
**Надценки до 70% при хранителни продукти**
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) сигнализира за значителни разлики между цените на едро и дребно на основни хранителни продукти. Данни от август 2025 г. показват надценка до 70% при някои стоки, като в повечето случаи тя надхвърля 50%.
Надценки при храни от първа необходимост
Сред продуктите с най-големи ценови разлики са ориз, прясно мляко, сирене, яйца, домати, краставици, картофи и ябълки. Те се продават с чувствително по-високи цени от борсовите, което оскъпява потребителската кошница.
Малките магазини срещу големите вериги
КНСБ отбелязва, че малките търговски обекти често предлагат по-ниски цени от големите вериги. Например, кренвиршите са с около 1,60 лева по-скъпи в супермаркетите. Яйцата и доматите също са по-достъпни в по-малките магазини, докато оризът е по-евтин в големите. Най-голямото месечно поскъпване в големите вериги е отчетено при краставиците (+7,5%), а в малките магазини – при белия боб (+5,7%).
Регионални разлики в цените
КНСБ установява „изключителна нехомогенност“ в ценообразуването на 21 продукта от малката потребителска кошница. Брашното е най-скъпо във Варна, Русе и Монтана, а най-евтино – в Пазарджик, Смолян и Разград. Свинският бут е най-скъп във Видин, Велико Търново и София, картофите – в Добрич, Перник и Бургас, а кренвиршите – във Видин, Смолян и София.
Леко общо поскъпване на потребителската кошница
На месечна база се отчита ръст от 0,3% в цените на малката потребителска кошница. По-значителна динамика се наблюдава при плодовете, основно заради сезонните фактори.
Призив за по-задълбочен анализ от регулатора
Пламен Димитров, президент на КНСБ, подчертава наличието на „скрита надценка“ в ценовата верига. Той призовава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да прави по-задълбочени анализи за по-дълги периоди, за да се обясни високото ценово ниво и общественото недоволство.

