Почти 6000 тона фалшиво сирене консумирани в България за първото полугодие
**Консумация на имитиращи сирена**
През първите шест месеца на годината в България са консумирани близо 6000 тона сирене с растителни мазнини. Най-високи са нивата през март – 1095 тона, и юни – 1049 тона. Въпреки спада спрямо същия период на 2024 г. (6391 тона), количествата остават тревожни.
Разпространение на фалшивото сирене
Фалшивото сирене се предлага най-често в ресторанти, баничарници и хотели с ол инклузив. Според експерти, поскъпването на палмовите мазнини кара някои производители да ги заменят с повече вода, гума или влагозадържащи вещества. В тези случаи продуктът не се класифицира като „имитиращ“, а е необходимо само водното съдържание да бъде упоменато на етикета.
Производство на истинско сирене
През 2024 г. са консумирани 13 000 тона сирене с растителни мазнини. Производството на истинско краве сирене е намаляло с 320 тона спрямо първото полугодие на 2024 г., достигайки малко над 36 000 тона. Още по-сериозно е намалението при сирената от овче, биволско и козе мляко – от 8815 тона през първите шест месеца на 2024 г. на 4789 тона през 2025 г.
Ръст в производството на прясно мляко
Въпреки спада при сирената, добивът на прясно мляко е нараснал до почти 370 млн. литра през 2025 г. Значителен е ръстът и при пакетираните пресни млека – 46 070 тона за първите шест месеца, спрямо 30 000 тона за същия период на 2024 г.

