Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Снимка: Pixabay

Проблемите с безопасността на новата капсула „Старлайнър“ на „Боинг“ продължават. Заради това все по-възможно изглежда двама американски астронавти, излетели към Международната космическа станция за дни, да трябва да прекарат месеци извън орбитата на Земята. 

Това следва от изявление на НАСА, признала, че продължават проблемите с безопасността на новата капсула „Старлайнър“ на „Боинг“. Все още не е взето решение как точно да се приберат, а това означава, че Буч Уилмор и Суни Уилямс може да наблюдават как корабът им отпътува празен към Земята.

Алтернатива на прибирането им с капсулата към момента изглежда връщане със „Спейс Екс“, но през февруари: компанията на Илон Мъск има предвиден полет в края на септември. За целта обаче ще трябва да бъдат отстранени астронавти от този следващ полет, за да има свободни места за Уилмор и Уилямс (и да могат да се върнат заедно с други астронавти, приключващи престоя си на МКС по график).

НАСА обикновено изпраща четирима астронавти до МКС на всеки шест месеца, а на Земята се връщат други четирима. За полета през септември предвиденият към момента екипаж е четирима души (трима американци и руснак). Ако капсулата отпътува с намален състав, Уилямс и Уилмор ще станат пълноправна част от екипажа на МКС до февруари.

Проблемът с капсулата

Решението още не е взето, а „Боинг“ настоява, че капсулата е достатъчно сигурна и че остава основният вариант за връщане.

Същевременно проблеми с тягата и течове на хелий (вероятно свързана с неизправности в уплътнението) от системата за задвижване бяха засечени при пътуването на Уилмор и Уилямс към станцията, започнало на 5 юни. Те стигнаха без проблем МКС, но ще се наложи да се приберат по друг начин, ако НАСА не потвърди надеждността на „Старлайнър“.

Ако се наложи да чакат капсулата на „Спейс Екс“ „Драгън“, това би предполагало да прекарат общо 8 месеца в космоса. Според НАСА окончателното решение може да отнеме още най-малко седмица. По-рано ракета на „Спейс Екс“ бе използванао от НАСА за доставка на допълнителни запаси – храна и дрехи – до МКС.

Решението ще е важно и за съдбата на плановете на НАСА да използва „Старлайнер“ за бъдещи мисии от и до МКС, както става с „Крю Драгън“ след одобрението на американската космическа агенция от 2020 г. насам. Заради възникналия проблем се отложи и изстрелването на капсулата на „Спейс Екс“, което сега е насрочено за 24 септември.