Какво НЕ трябва да ядем сутрин?

Снимка: Pixabay

Сутрините ни трябва да преминават леко и спокойно, за да сме позитивни през остатъка на деня. Дали това, което закусваме, се отразява на ежедневието ни? Ето кои храни трябва да избягваме в началото на деня според експерти: 

Ендокринологът Елена Губкина посочи кои са най-вредните храни за закуска. Според нея е препоръчително да избягваме корнфлейкс и шоколадови топчета сутрин. Те съдържат прекалено много изкуствени добавки и захар, което води до бързо изчерпване на енергията след консумация.

Кроасани, кифлички, понички и други сладкиши също не са подходящи за закуска поради високото съдържание на захар и мазнини. Такава храна сутрин може да доведе до инсулинова резистентност и повишен риск от диабет.

Ендокринологът съветва да се избягват колбаси и бекон сутрин, тъй като са трудни за смилане и натоварват стомашно-чревния тракт.

Също така, енергийните напитки и прясно изцедените сокове не са препоръчителни сутрин. Те могат да причинят дехидратация и резки колебания в нивата на кръвната захар.

Губкина препоръчва да се избягва комбинацията на млечни продукти с кисели плодове, тъй като това може да затрудни храносмилането.

Според ендокринолога, правилната закуска подобрява мозъчната функция с 30%, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения и стомашно-чревни проблеми. Най-добрият избор за закуска включва пълнозърнеста каша, плодове, ядки, горски плодове, извара, омлет, зелен чай, варени или задушени пилешки гърди и риба.