Земетресение разлюля Турция тази сутрин

Картина: Pixabay

Турция беше разклатена от земетресение рано тази сутрин. Земният трус е бил със сила 4,6 по Рихтер.

Земетресение със сила 4,6 по Рихтер разлюля рано сутринта южния турски окръг Адана. Последвали са три вторични труса, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Трусът е регистриран в 05:32 ч. сутринта, предаде bTV. Епицентърът му е бил в град Козан, а дълбочината е била много малка – 7,6 километра.

Последвали са вторични трусове в следващите две минути – в 05:33 ч. с магнитуд 4,5 и в 05:34 ч. с магнитуд 4. Те са били на дълбочина 7 километра.

Минути по-късно – в 05:58 ч. е регистрирано и земетресение със сила 3,7 по Рихтер, съобщава БТА.

Земетресенията са предизвикали много силен уплах сред населението. Трусът е усетен и в съседните окръзи, съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

По думите му на този етап няма информация за пострадали хора. Голям брой екипи на АФАД са изпратени в района, за да извършват обследване на терена за възможни щети.

Оттам посочиха, че засега не са установени такива след трусовете.

Адана е сред окръзите, които бяха силно засегнати при унищожителните земетресения през февруари 2023 г. Те бяха с магнитуд от 7,7 и 7,6 и отнеха живота на над 50 000 души, като оставиха и хиляди без дом.

Трусовете след разрушителните земетресения от февруари може да продължат до две години, предупреждават турски сеизмолози, сред които водещият учен проф. д-р Шюкрю Ерсой.