Доколко е напреднала България в екологично отношение и дали ще успее да се пребори с климатичните кризи?

Кадър: NOVA

„Превенцията от пожари трябва да бъде на много по-високо ниво – да има техника, която да се справя много по-бързо с възникнали пожари”, коментира Балин Балинов от „Грийнпийс” във връзка с бедственото положение с пожарите у нас. Според експерти е важно да се намали човешкия отпечатък върху климатичните промени.

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата – България. Според тях страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни действия, предаде NOVA.

„Всяка година България преживява подобни пожари, а десетки семейства остават без дом и губят всичко, което имат. Трябва да се подготвим, че и заради последиците от климатичните промени този тип явления ще зачестяват. Превенцията от пожари трябва да бъде на много по-високо ниво – да има техника, която да се справя много по-бързо с възникнали пожари”, коментира в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Балин Балинов от „Грийнпийс”.

Според Тодор Тодоров от „За Земята”, когато говорим за климатични политики, те трябва да са свързани с по-добро качество на живот и здраве на хората. „Когато има екстремално явление, климатът е виновен, но когато няма – не се предприемат никакви мерки на национално и местно ниво”, каза още той.

„Нашата енергийна система не е разчитала единствено и само на топлоелектрическите централи. Занапред системата ще бъде микс от различни технологии, които ще бъдат възобновяеми, като е важно в процеса да се включат и гражданите. Така всеки ще може да произведе енергия на собствената си тераса”, обясни Балинов.

По думи на Тодоров лозунгът за това да се борим с климатичните промени е изключително грешен. „Не можем да се борим с природата, но можем да намалим нашия отпечатък върху климатичните промени. България не може да разчита на нови водноелектрически централи, за да произвеждаме енергия”, посочи той.

„Когато се грижим по-добре за природата, това ще се отрази и на нейните способности да ни помогне в справянето с промените в климата и за улавянето на въглеродните емисии”, каза още Балинов.