Президентско объркване: Двамата кандидати за президентския пост във Венецуела твърдят, че са спечелили

Снимка: X/Sulaiman Ahmed

Във Венецуела не се знае кой е истинският президент. И двамата кандидати твърдят, че са победители.

По улиците на Венецуела хората празнуват окончателния президентски вот, докато Николас Мадуро и съперникът му от опозицията Едмундо Гонсалес обявиха победа в президентските избори тази сутрин, които протекоха на фона на обвинения в задкулисие и отделни случаи на насилие, предаде „Ройтерс“.

Избирателната служба на страната след полунощ местно време обяви, че Мадуро печели трети мандат с 51% от гласовете, въпреки че много социологически проучвания показаха победа за опозицията.

Според властите опозиционният кандидат Гонсалес е получил 44 на 100 от гласовете, въпреки че по-рано снощи той каза, че „има повод за празнуване“ и поиска поддръжниците му да наблюдават броенето на бюлетините.

След обявяване на официалните резултати Мадуро излезе пред президентския дворец, за да поздрави привържениците си, като каза, че преизбирането му е „триумф на мира и стабилността“ и повтори твърдението, което изказваше по време на цялата си предизборна кампания, че избирателната система на Венецуела е „прозрачна“. Той посочи, че още днес ще подпише указ за провеждане на „голям национален диалог“.

Над столицата Каракас проехтяха фойерверки, а дронове очертаха със светлини в небето над президентския дворец лика на Мадуро.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо от своя страна посочи, че Гонсалес е спечелил изборите със 70% от гласовете, а множество независими социологически проучвания и бързо преброяване доказват победата му.

„Венецуела избра нов президент и това е Едмундо Гонсалес. Ние спечелихме и целият свят знае това“, каза тя в съвместно изявление с Гонсалес.

Кандидатът на опозицията посочи, че въпреки официалните резултати, които показват, че е загубил, той няма да призове поддръжниците си да излязат по улиците или да извършват актове на насилие.

Проучване, направено от агенция „Едисън Рисърч“, позната от работа си по време на американските избори, прогнозира победа за Гонсалес с 65% от гласовете срещу 31 на сто за Мадуро. Местната агенция „Меганалисис“ също отчете, че Гонсалес води с 65 на сто, срещу под 14% за Мадуро.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че САЩ са „сериозно обезпокоени, че обявените резултати не отразяват желанието или гласовете на венецуелския народ“. Той призова избирателната служба да публикува детайлно преброяване на гласовете.

Около 80% от бюлетините са преброени, съобщи председателят на Националната избирателна служба Елвис Аморосо в телевизионно обръщение, като добави, че резултатите са били обявени със закъснение, заради „агресивни действия“ срещу системата за пренос на изборни данни.

НИС призовава главния прокурор да разследва „терористичните действия“, каза Аморосо и добави, че избирателната активност е била 59%. Избирателната служба по закон е независим орган, но опозицията твърди, че той действа в полза на правителството.

Високопоставен представител на опозицията, твърди, че е искал да присъства на националното броене на бюлетините, но не е бил допуснат. Същото снощи съобщиха и наблюдатели на опозицията по места.

По-рано Мачадо повтори призива си към армията в страната да се противопостави на резултатите, оповестени от властите. Опозицията твърди, че разполага с копия на около 40% от протоколите за гласуване.