Змийска миграция: Затоплянето на климата влияе върху местообитанието на някои вида змии и паяци

Снимка: Pixabay

Възможно ли е необичайни видове паяци и змии да плъзнат у нас, заради затоплянето на климата? Ето какво твърдят проучвания:

Затоплянето на Арктика води до разширяване на местообитанията на обикновените усойници, сивите чапли, както и на няколко вида паяци. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на експедицията на Руската академия на науките „Чиста Арктика – Восток-77“.

„Събираме данни от местни жители, които са наети да работят с екипи за дългосрочно наблюдение или, както ги наричат журналистите, „научни партизани“. Тяхната задача е да ни изпращат снимки или видеоклипове на необичайни за техния район животни. Вече получихме информация от полуостров Ямал, Якутия, Ханти-Мансийски окръг и Таймир. На север от обичайните им местообитания са забелязани не само сивата чапла, но и няколко вида опасни паяци и обикновена усойница“, казва Оксана Толстих, научен секретар на експедицията.

Засега не може да се говори за масова миграция на животни от средната зона към Арктика. Оформянето на няколко затоплящи се зони, в които животните овладяват земите, които преди са били студени за тях, е в ход. Например чаплата в Красноярския край и Якутия е проникнала далеч на север, но новата ѝ зона на обитаване прилича на две тесни ивици – „размразяване на венчелистчетата“. Толстих смята, че е възможно да се определят ясни граници на тези „венчелистчета“, стесняващи се на север, а оттам и границите на районите с по-висок риск от разрушаване на структури, стоящи върху вечна замръзналост, пише dariknews.bg.

Вследствие на климатичните промени границата на гората постепенно се измества на север и иглолистните видове постепенно се заменят с широколистни. Сергей Рибаков, генерален директор на фондация „Природа и хора“, допълва, че цялата екосистема, флората и фауната се трансформират.