Братска дялба: САЩ и ЕП ще си поделят 50-те милиарда долара, с които ще подпомогнат Украйна

Колаж: "Нова Вест"

Европейският съюз и САЩ ще се обединят във финансирането на Украйна. 

Европейският съюз и САЩ са близо до споразумение, с което да разделят поравно вноските си по заем за 50 милиарда долара за Украйна. Това казаха за POLITICO двама служители от европейската администрация, запознати с процедурите.

Брюксел и Вашингтон ще предоставят по 20 милиарда долара на страната, която се бори с непредизвиканата руска инвазия, наредена през февруари 2022 г. от президента Владимир Путин. Рамковото споразумение ще бъде обсъдено на среща на финансовите министри от Г-7 в Рио де Жанейро в сряда. Обединеното кралство, Япония и Канада ще компенсират останалата част от заема.

Постигането на сделка би проправило пътя на западния алианс да даде заема на Украйна преди самоналожения краен срок. Правителствата по-рано казаха, че заемът може да се използва за няколко цели, включително отбрана или хуманитарни нужди.

През юни лидерите на Г-7 се съгласиха да предоставят заем от 50 милиарда долара, който ще бъде изплатен с помощта на постъпленията, генерирани от инвестирането на над 250 милиарда евро руски активи, имобилизирани на Запад. По-голямата част от активите се държат от базирания в Брюксел депозитар за ценни книжа Euroclear.

Но разногласията между съюзниците за това как да се разпредели заемът досега спираха съществения напредък.

Най-трудният въпрос е, че се очаква САЩ да включат Конгреса в процедурата, тъй като се смята, че заемът излага на риск парите на американските данъкоплатци. Това поражда опасения, че процесът ще се проточи и след крайния срок, който е в края на годината, казаха служители, запознати с преговорите.

За да избегне този риск, Вашингтон търси уверения от ЕС, че руските активи ще останат замразени, докато не бъде изплатен целият заем.

Блокът предложи да се запише в закон, че активите ще бъдат имобилизирани, докато Русия не изплати бъдещи следвоенни компенсации на Украйна, казаха двама дипломати от ЕС пред POLITICO.

Европейската комисия се въздържа да предложи свой собствен текст в законодателството на ЕС поради продължаващата несигурност относно точния ѝ принос към заема. Но в Брюксел нараства оптимизмът, че това може да се случи още в сряда.

Замразените активи са изброени като възможна точка от дневния ред на седмичната среща на посланиците на ЕС в сряда, според проект на дневен ред, видян от POLITICO.