14.7 C
София

Развалена риба за едни, неустоимо ястие за други

Не пропускайте

Александра Камбурова
Александра Камбурова
Стажант журналист. Изучава журналистика 1 година в Софийският университет "Св. Климент Охридски"

Кое е най-странното нещо, което сте яли? Каквото и да е то, със сигурност не може да се сравни с този необичаен шведски деликатес.

Сурстрьоминг (surströmming) буквално означава „кисела херинга“ и представлява традиционно шведско ястие, което се приготвя чрез ферментация на балтийска херинга. Тази практика датира от XVI век, когато методите за съхранение на храна са били ограничени. Солта е била скъпа и недостатъчна, затова рибата се е съхранявала чрез ферментация – процес, който намалява необходимото количество сол.

Как се приготвя сюрстрьоминг?

Приготвянето на сюрстрьоминг е дълъг процес, който започва с улова на херинга през пролетта. Рибата се чисти и осолява леко, след което се оставя да ферментира в големи бъчви за няколко месеца. След първоначалната ферментация, рибата се поставя в консерви, където процесът продължава. Тези консерви се оставят да „узреят“ за още няколко месеца преди да бъдат готови за консумация.

Как се консумира сюрстрьоминг?

Сурстрьоминг се сервира традиционно с тънък хляб, варени картофи, лук и заквасена сметана. Важна част от консумацията на сурстрьоминг е начинът, по който се отваря консервата. Тъй като миризмите, произведени по време на ферментацията, могат да бъдат изключително силни, консерва се препоръчва да се отваря на открито.

Ароматът на сурстрьоминг е силен и остър често описван като „изключително неприятен“ от тези, които не са свикнали с него. Въпреки това, за много шведи този аромат е свързан с традиция и носталгия.

Културна значимост

Консумацията на сурстрьоминг не е просто хранителен обичай, а културно събитие, което обединява хората. Много шведи организират специални събирания, наречени „kräftskiva“, където се събират със семейство и приятели, за да се насладят на тази уникална храна.

Сурстрьоминг е уникална част от шведската култура, която демонстрира как хората могат да се адаптират към условията на живот и да създадат традиции, които обединяват общности. Макар и да не е за всеки, този ферментирал деликатес продължава да бъде символ на шведската изобретателност и дух. Ако някога имате възможност да опитате сурстрьоминг, не се колебайте – това е автентичен вкус на Швеция, който ще ви остави незабравими спомени.

- Реклама -spot_img

**Радев: Назначението на Спецов в Лукойл е незаконно, а политиката в...

**Президентът Радев обяви остри критики срещу управлението на казуса "Лукойл": Нарушения на Конституцията и правовата държава** Президентът Румен Радев изрази сериозни опасения относно последните действия...

Деница Сачева разкри: Румен Спецов има тайно доверие от САЩ и...

**Деница Сачева: „Румен Спецов е професионалист с опит, а бюджетът за 2026 г. е единственият реалистичен вариант“** Деница Сачева от ГЕРБ отхвърли остро критиките на...

Трима загинали и блокиран тракийски път след фатално ПТП, причинето от...

**ТРАГИЧНО ПТП НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ ВЗЕМА ТРИ ЖИВОТА** Трима души загинаха, а един е тежко ранен след катастрофален инцидент на автомагистрала „Тракия“, съобщиха първоначални източници....

Синът на Радан Кънев заловен с дрога: 17-годишният Борис задържан с...

**Скандал около сина на евродепутата Радан Кънев: 17-годишен младеж задържан с наркотици** В ранните часове на днешния ден патрул на 6-то Районно полицейско управление в...

Топло за ноември: до 21 градуса в почивните дни, но мъгливо...

**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тиха и стабилна метеорологична обстановка през предстоящите почивни дни, съобщават експертите...
- Реклама -

Последни новини