Изяж или бъди изяден – мъж нахапал змия до смърт в Индия

Колаж: "Нова Вест"

Жертвата се превръща в нападател. 35-годишен железопътен работник в Индия нахапал змия до смърт, след като тя го нападнала. В резултат на сериозните ухапвания, змията умряла. 

Когато Сантош Лохар легнал да спи, влечугото внезапно го нападнало. Той реагирал, като бързо сграбчил змията и я ухапал два пъти, убивайки я. В някои части на Индия съществува суеверие, че ухапването на змия прехвърля отровата обратно на влечугото.

„В моето село има поверие, че ако те ухапе змия, трябва да я ухапеш обратно два пъти, за да неутрализираш отровата,“ каза Лохар пред India Today. Видът на змията, която го е ухапала, не е потвърден.

След ухапването Лохар бил откаран в болница от свои колеги. Той е бил хоспитализиран за една нощ и е реагирал добре на лечението, съобщава Times of India, като посочва, че му е била дадена противоотрова. Мъжът е бил изписан от болницата на следващия ден.

Индия е дом на разнообразни видове змии, включително няколко, които са силно отровни. Сред най-опасните змии в страната са индийската кобра. Индия е дом и на отровните кралска кобра и лентовиден крайт.

Селскостопанските работници, жителите на селските райони и тези, които живеят в непосредствена близост до местообитания на змии, са изложени на по-висок риск от ухапване от отровни змии.

Според проучване, проведено през 2020 г. от 2000 г. до 2019 г. е имало 1,2 милиона смъртни случая от ухапване от змии (средно 58 000 на година).

„Приблизително 1,11–1,77 милиона ухапвания се случват годишно, като около 70% от тях представляват отрова, а 58 000 умират,“ се казва в документа.

Отровата на тези змии обикновено съдържа невротоксини—които причиняват симптоми като замъглено зрение, подуване на клепачите и затруднено дишане—както и хемотоксини, които водят до болка, подуване, натъртване и кръвоизливи.

„Ухапванията от отровни змии могат да причинят остри спешни медицински състояния, включващи шок, парализа, кръвоизлив, остро бъбречно увреждане и тежко локално разрушаване на тъканите, което може да се окаже фатално или да доведе до трайна инвалидност, ако не се лекува. Повечето смъртни случаи и сериозни последици от ухапване от змия (излагане на токсини от отровата при ухапване) могат да бъдат избегнати чрез навременен достъп до безопасни и ефективни противоотрови,“ се казва в документа.