Бързи пари или бързи обири – още една измамна схема в България

Колаж: "Нова Вест"

Десетки българи се оплакват от измама на компанията „Метамакс“, която предлага заплащане срещу гледане на клипове онлайн и даване на оценки. Засегнатите райони до момента са Пловдив, Видин и Габрово, съобщи Нова ТВ.

За да започне печеленето на пари обаче, трябвало да се платят 90 долара в криптовалута. Сайтът на компанията вече не е достъпен, профилите в социалните мрежи са изтрити, а с тях са изчезнали и парите на вложителите.

„Метамакс“ е компания на 1 година, която е регистрирана в Северна Америка. Официално се занимава с развитие на бизнеси, а не с възможността да се припечелва лесно от нея. За да може да се изкарват лесни пари, първо трябва да се вложат около 160 лева. Според данните на Гугъл компанията се е насочила към 5 страни, сред които и България. По-детайлен анализ показва, че най- голям интерес към схемата за лесни пари са имали в Габрово, Видин и Пловдив. Все още не е ясно колко точно са българите, които са подведени, но пък е ясно е, че шансовете да изтеглят парите си към този момент са близки до нула.

„Търся хора, които желаят да печелят! Не чакай съдбата! Ти я създай!“ Това е само един от постовете в социалните мрежи, които приканват хора към схемата „Метамакс“. Днес обаче сайтът им вече не работи.

„За да влезеш като потребител, който ще печели пари, ще трябва да вкараш определена сума. Трябва да каниш хора. С техните пари получаваш нещо насреща.“ – коментира Явор Николов, журналист в Money.bg.

Именно тези, които са на върха на пирамидата, привличат с нереалистични обещания новите жертви, разказва Николов.

„Обясняват – това е страхотна възможност, пари от нищото, нов вид платформа, надеждно е, няма да ви измамят. В момента, в който се появи нова платформа, такива хора започват да бомбардират цялото публично пространство – социални мрежи, сайтове за обяви.“ – каза още Николов.

В петък кипърската полиция задържа 54-годишен мъж, който е привлякъл през чат група 9000 души към схемата. Твърди се, че жертвите на пирамидата в Кипър и Гърция надхвърлят 15 000. Няма информация дали в България вече има жалби и колко наши сънародници са дали пари.

„Комисията за финансов надзор няма информация за точния брой“, посочи Николов.