Установена е връзка между приемането на витамин В3 и сърдечните заболявания

Снимка: Pixabay

Възможно ли е така популярният в момента тост с авокадо и сьомга да е една от причините за сърдечните болести? Учени установиха връзката между прекомерното приемане на витамин В3 и сърдечните проблеми. 

Черен дроб, сьомга, аншоа, фъстъци, авокадо, гъби, зелен грах и кафяв ориз. Това са част от храните, богати на витамин В3, чийто прием може би е време да преустановите.

В статия, публикувана в специализираното издание „Нейчър медисин“, учени от медицинския център Кливланд Клиник казват, че са установили силно връзка между 4PY, който е продукт, натрупващ се в резултат на прекалено големите количества витамин В3, и сърдечните болести.

Резултатите са значими, защото разкриват неизвестен досега причинител на сърдечни болести, каза д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра по микробиома и човешкото здраве в Кливланд Клиник, и главен ръководител на изследването. Той изтъкна, че това може да се измери, което сочи потенциал за диагностични тестове.

В изследването са включени 1162 пациенти със стабилно състояние на сърцата и две контролни групи от общо 2331 пациенти. Допълнителни изследвания за ефекта на 4PY върху сърцето са правени и върху мишки.

Ниацинът е неразделна част от храненето в западния свят, след като през 40-те години на миналия век над 50 страни са въвели задължително увеличение на количествата ниацин в брашното и зърнените храни, за да се предотвратят заболявания, свързани с недохранване. От години на витамин В3 се разчита за овладяване на високите нива на холестерол, а хранителни добавки с витамина са популярни продукти срещу процесите на стареене.