Международният валутен фонд предупреди за възможни много сериозни последици за САЩ и целия свят

77
Снимка: Pixabay

По информация от Международният валутен фонд (МВФ), в случай, че има спиране на плащанията по дълга от САЩ, то това може да доведе до изключителни сериозни последици, не само за икономиката на САЩ, но и в световен мащаб. Говорителят на МВФ Джули Козак призова партиите в САЩ да се обединят в този труден момент

МВФ предупреди за „много сериозни последици“ за САЩ и световната икономика, ако страната спре плащанията по дълга си и призова демократите и републиканците да постигнат консенсус за тавана на дълга, съобщава Bloomberg.

Потенциалните последици от спиране на плащанията от САЩ включват по-високи лихви и по-широка нестабилност, заяви говорителят на МВФ Джули Козак по време на брифинг в четвъртък (11 май). Това ще се прибави към сътресенията от последните години, включително пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, допълни тя.

„Обсъжданията в САЩ се провеждат в много труден момент за световната икономика“, заяви Козак. „Нашата преценка е, че ще има много сериозни последици, не само за САЩ, но и за световната икономика, ако се стигне до спиране на плащанията по дълга от САЩ. И силно насърчаваме партиите в САЩ да се обединят, за да постигнат консенсус и да разрешат неотложно този проблем“, допълни тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева