Борел: Русия вече загуби войната

196

Това посочи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, въпреки, че заяви и това, че Украйна все още не е спечелила. По думите на Борел, всички страни от ЕС, трябва да помагат на Украйна с боеприпаси, а те по-късно ще бъдат възобновени

Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила. Военното поражение на Русия е очевидно, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на среща в Брюксел, организирана от Европейския форум за сигурност и отбрана, съобщава БТА.

В началото на войната започнахме да правим изявления, да осъждаме нападението, да изразяваме тревога. Спомням си, че говорих с мои колеги и те казаха, че има фонд за предоставяне на оръжие за партньори на ЕС по света. Първоначалното предложение беше да се отпуснат 50 милиона евро, попитах дали това не е шега. Веднага решихме първата сума да бъде половин милиард евро, а днес сме близо до шест милиарда евро. Общо държавите от ЕС и европейските институции вече осигуриха около 16 милиарда евро подкрепа за Украйна, посочи Борел.

Надявам се войната да спре, но Русия продължава постоянния обстрел. Чувам хора, които искат мир. Същото искам и аз, а украинците го искат най-много. Кажете как да се постигне мир и какъв да бъде той, призова върховният представител. Той обясни, че ако спре подкрепата за Киев, руските войски ще стигнат до полската граница и това ще застраши допълнително сигурността.

Всяка държава от ЕС трябва да изпраща боеприпаси на Украйна от своите запаси. Тези боеприпаси ще бъдат възстановени, ще платим за това, поясни той. Според него войната е станала екзистенциален въпрос не за Русия, а за руския президент Владимир Путин. По неговите думи преди войната присъединяването на Украйна към НАТО не е било на дневен ред и страната не е представлявала военна заплаха за Русия.

По публикацията работи: Пламена Сутева