Зеленски каза какво щял да направи, ако са само двамата с Путин на бойното поле

268

Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски заяви, че войната не е само между него и Путин. Той заяви, че ако само двамата били на бойното поле, тогава щял да каже всичко, което мисли за него

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за „Вашингтон пост“, че Белият дом никога не е обсъждал с него изтеклите документи на Пентагона от началото на април. Той отказа да признае, че изтичането на информация е чувствително по отношение на подготовката за украинска офанзива.

Документите съдържат неприятна за Украйна информация – за бойни загуби, за недостиг на боеприпаси за ПВО, за недостатъчно оптимистични прогнози за предстоящата украинска офанзива. Източник на „Вашингтон пост“ твърди, че изтичането на информация е било обсъдено по време на телефонен разговор между държавния секретар Антъни Блинкен и украинския външен министър Дмитрий Кулеба.

На въпрос дали течът е накърнил доверието между двете страни, Зеленски отговори: „Не мога да рискувам държавата ни.“ „Там, където мога да говоря откровено, го правя. Ако това беше моята война срещу Путин и на бойното поле бяхме само двамата, щях да кажа на всички какво мисля за него. Но тук историята е малко по-различна. Всички ние носим отговорност“, заяви украинският президент.

По публикацията работи: Пламена Сутева