Цяло село се оплаква: Вълци нападат стадата ни. Убиха 13 наши селскотопански животни

80
Снимка: Pixabay

Жители на кърджалийското село Велишане, се оплакват от това, че само за един месец кръвожадни хищници са убили 13 от техните селскостопански животни. Хората вече са се обърнали за помощ към Държавното ловно стопанство. Последният случай на нападение над стада, е отпреди няколко дни

Преди дни хищниците нападат току-що отелила се крава. Животното е част от стопанството на кмета Севим Салиф.

„Какво да видя, с жената излязохме и видяхме, че кравата цялата е изядена отзад, цялата е в кръв, няма признаци за спасение“, каза кметът пред Bulgaria ON AIR.

От декември насам вълци са убили 8 крави, кон и около 30 овце и кози. Загубите са големи, тъй като животновъдството е единственият поминък на хората тук.

„В района на Велишане има около 400 овце и 250 крави. Регистрирани са 20 земеделски производители, които се изхранват благодарение на животновъдството“, каза още кметът.

Проведени са разговори с Държавно ловно стопанство „Женда“ и Ловно-рибарското дружество в Кърджали. Тъй като груповият лов е забранен, ще бъдат издадени индивидуални разрешителни за отстрелване на хищници.

„Ловците ще бъдат предложени от председателите на дружинките и тогава ловното дружество ще издаде самото разрешение за лов на хищници“, каза старши-лесничеят от ДЛС „Женда“ – Кърджали, Юксел Реджеб.

„Камерите в района показват, че има вълци. За мен лично популацията им е увеличена в тези райони“, коментира и ловният надзирател Христо Христов.

За миналогодишния ловен сезон на територията на Ловно стопанство „Женда“ са отстреляни 7 вълка, пет от които с в района на Велишане.

По публикацията работи: Пламена Сутева