Сензационно в медицината: Създадоха „татуировка“ за наблюдение на сърдечното здраве

55
Снимка: Pixabay

Откритието е направено от американски учени. Въпросното устройство е гъвкаво и прилича на нещо като татуировка. Малката джаджа тежи едва 2,5 грама и работи с батерия, голяма колкото малка монета. Електронната татуировка може да помогне при поставянето на диагноза

Учени от Тексаския университет в Остин, САЩ, са създали гъвкаво електронно устройство за наблюдение на сърдечното здраве, което наподобява татуировка, съобщава сайтът на учебното заведение.

„Повечето сърдечни заболявания не бият много на очи. Уврежданията от тях се случват на заден план и ние дори не предполагаме за тях. Ако разполагаме с непрекъснато мобилно наблюдение, ще можем да диагностицираме заболяването в ранен стадий и да назначим лечение. По този начин ще можем да предотвратим до 80% от сърдечните заболявания“, казва Наншу Лу от изследователския екип, съобщава Здравето.

Електронната татуировка тежи 2,5 грама и работи с батерия с размерите на малка монета. Батерията е с продължителност на живота над 40 часа и може лесно да бъде заменена от потребителя.

Показателите, отчетени с помощта на сензорите на електронната татуировка, са достатъчни за поставянето на основни диагнози, свързани със сърцето. Изследователите вече са тествали технологията върху петима здрави пациенти във всекидневната им среда.

Специалистите се надяват, че разработеното от тях устройство ще помогне на кардиолозите в наблюдението на здравето на пациентите и за предотвратяване на заболявания.

По публикацията работи: Пламена Сутева