Измамниците в социалните мрежи стават все по-изобретателни: Как да ги разпознаем и да се предпазим?

92

Киберпрестъпниците стават все по-активни и по-изобретателни. Вече измамниците в интернет започват да практикуват най-различни схеми, за да оплетат жертвите си в мрежите си. Най-често те атакуват на случаен принцип в социалните мрежи и електронните пощи. Вече започват да предлагат на жертвите си и да участват в измама, като им обещават в замяна да получат милиони

Студентка по журналистика Радина и експертът по киберсигурност Красимир Коцев преди дни получават аналогични съобщения в Instagram и Facebook. Накратко, те получили съмнителни съобщения, в които имали предложение да участват в извършването на финансова измама. На студентката било предложено да се представи за наследник на покоен клиент на банка в чужбина. След това измамникът и жертвата щели да си поделят парите, съибщава Bulgaria ON AIR.

„Очевидно е, че този имейл е фалшив, никой няма да ми даде пари безплатно. Ако някой наистина много настоява да ви даде едни пари или златни кюлчета безплатно, то накарайте този някой да ви изпрати личен документ, с който да се идентифицира, направете видеоразговор с него, поговорете с някого, който е по-осведомен от вас и разбира от тези неща, да ви даде съвет“, коментира киберекспертът Коцев.

Онлайн измамите в социалните мрежи зачестяват.

„Към днешна дата TikTok, Instagram, Facebook се използват активно за достъп до жертвите на хакерите, като всъщност целта е те да не могат да разберат, че зад този профил всъщност стои злонамерен човек“, посочи експертът.

Киберизмамниците подбират на случаен принцип жертвите си, макар и съобщенията да изглеждат на пръв поглед персонализирани. Те често имат граматични грешки, защото текстът е генериран чрез софтуер.

„Обикновено във фалшивите профили на измамниците в социалните мрежи няма да видите снимки с техни приятели от различни събития и мероприятия, няма да видите легитимни публикации на стената им, например с коментари от реални хора. Отваряйки профила, много често ще видите, че там няма снимки или почти няма снимки, профилът е с много странно име, изглежда сякаш този профил е създаден току-що“, обясни Коцев.

За защита на данните в профилите ни Коцев съветва често да сменяме паролите си.

По публикацията работи: Пламена Сутева