Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица се покачва с 0,67 на сто на сто до 2,411 пункта. Индексът расте за втора седмица, след като преди това падаше четири поредни седмици. Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати скачат със 7,4 на сто на сто до 3,92 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 2,8 процента и те се купуват по 4,03 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 4,2 на сто до 4,11 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите се продават по 1,29 лева за килограм, а морковите са с 4,2 процента по-ниска цена и се търгуват по 1,36 лева за килограм. При зелето има ръст с 4,2 на сто и то се купува по 1,24 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 9,9 на сто и се купуват по 1,28 лева за килограм. Лимоните поскъпват с 3,1 на сто до 2,32 лева за килограм. Портокалите се търгуват по 1,84 лева за килограм. Бананите вдигат цената си с 1 процент и се продават по 3,07 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 0,8 на сто и се търгува по 11,28 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се купува с 0,5 на сто по-скъпо – по 17,65 лева за килограм.
Олиото поевтинява с 2,3 на сто и се продава по 3,44 лева за литър в края на седмицата. Пакетче краве масло от 125 грама пада с 1,2 на сто и се търгува по 2,57 лева. Пилешкото месо поскъпва с 1,8 на сто до 6,15 лева за килограм. Захарта се продава по 2,50 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип „500“ повишава цената си с 2,2 на сто до 1,41 лева за килограм.
Оризът поевтинява с 0,9 на сто и се купува по 3,19 лева за килограм. Яйцата (размер М) поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 0,40 лева за брой на едро.