Няколко души изчезнаха в Хималаите след падане на лавина. Българин оцеля като по чудо заради късмета си

151
Koлаж: Нова Вест

Няколко души изчезнаха в Хималаите, а лавина блокира маршрута, по който те е трябвало да слязат. Българинът Господин Динев отложи атаката към високия 8091 метра връх Анапурна заради инцидент с багажа си, наложило се е той да слезе, след като вече е достигнал 6400 м височина.

Именно това го спасява от последвалото бедствие. Заради паднал багаж 64-годишният алпинист ветеран се връща с близо 1000 м, където намери част от вещите си. Именно тогава в по-горен участък от маршрута е паднала лавината, от която се е спасил. В момента той е в безопасност в Базовия лагер, където изчаква, разказа БНР.

Индийка, която изкачи върха преди два дни и беше обявена за мъртва, след като връзката с нея прекъсна, подаде сигнал за помощ и беше спасена от хеликоптер.  Балжи Каур е била на седем осемхилядника, като изкачва шест от тях за пет месеца. Все още обаче остава неясна съдбата на сънародника ѝ Анораг Малу, за когото се предполага, че се е подхлъзнал и е паднал в цепнатина на слизане от Aнапурна.

Ирландецът Ноел Хана, който също по-рано изкачи върха, загина на слизане от височинна болест. Той има 10 изкачвания на Еверест и е първият мъж от Северна Ирландия, стъпил на К2. Вчера лавина блокира маршрута на Анапурна, по който десетки души изкачиха върха през последните дни. Заради това някои от слизащите останаха по височинните лагери.

С хеликоптер бяха свалени в Базовия лагер притежателят на световния рекорд за най-млад мъж, изкачващ осемхилядници – Шехроз Кашиф от Пакистан и сънародничката му Найла Каини – първата пакистанка, изкачила Анапурна.

По публикацията работи: Велислава Велева