Утре е Велика събота: Има някои неща, които е строго забранено да се правят на този ден

662

Утре е предпоследният ден от Страстната седмица – Велика Събота. На този ден Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането Му в ада. На следващият ден – Велика неделя (или Великден) е възкресението на Христос. В днешни дни християните изпълняват множество традиции и ритусли през цялата Страстна седмица. В статията са описани нещата, които можем и не можем да правим на Велика Събота

Какво може да се прави на Велика събота?

По правило християните правят последни приготовления за Великден: ​​боядисват и украсяват яйца, пекат козунаци и други ястия, ако не са имали време да го направят на Велики четвъртък. След това отиват в храма и освещават основните символи на предстоящия празник. Обичайно е да се раздава милостиня на нуждаещите се и да се оказва помощ на нуждаещите се. Иска се прошка от роднини и приятели.

Преди големия празник могат да се ядат само неварени растителни храни – постен хляб, сурови зеленчуци и плодове, сушени плодове, мед и ядки.

Какво не трябва да се прави на Велика събота?

На Велика събота е забранено да се занимавате с физически труд: чистене, пране, гладене, риболов и лов. Освен това е строго забранено да се забавлявате на този ден, така че също не се препоръчва да организирате сватби, годишнини и други празници. Великата събота се нарича Тиха, тъй като в този ден не можете да се забавлявате, трябва да се пазите и от кавги. На този ден ругатните се считат за грях, така че трябва да внимавате за езика си. Алкохолните напитки също са забранени. Не може да се мие.

По публикацията работи: Пламена Сутева