В Русия въвеждат електронни повиквателни

74

Очакванията са днес, на заседанието на парламента в Русия, да бъдат одобрени законодателни промени, с които се предвижда цифровизация на военния отчет и изпращане на електронни повиквателни. Песков обаче, увери, че нова мобилизация няма да има

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни промените с необходимостта от усъвършенстване на системата за военен отчет и увери, че в Русия не се планира нова мобилизация.

Законодателните промени бяха одобрени вчера от Държавната дума. Одобряването им и от Съвета на федерацията е въпрос на формална процедура. Окончателно ще влязат в сила, след като бъдат подписани от президента Путин.

Промените предвиждат създаване на онлайн регистър на подлежащите на военен отчет. В регистъра ще се съхраняват личните им данни и подробна информация за тяхното местожителство, месторабота, съдимост, образование и здравословно състояние.

Повиквателните на хартия остават, но се въвеждат и електронни. Те ще бъдат публикувани в личните профили на гражданите в държавния информационен портал „Госуслуги“ и ще се пазят в отделен регистър, съобщава БНР.

По публикацията работи: Пламена Сутева