Доведе ли визитата на Макрон в Китай до обтягане на отношенията между Париж и Вашингтон?

74
Колаж: Редакция "Нова Вест"

До притеснения за напрежение в дипломатическите отношения между Франция и САЩ се стигна след изказване на президента Макрон, в което той призовава Европа да не бъде последовател на Америка или на Китай що се отнася до Тайванския въпрос. Това свое изказване френският президент направи на визита в Пекин, която беше широко коментирана в медиите отвъд океана.

От Белия дом увериха, че имат доверие в изключително добрата си връзка с Франция. Това става след думи на френския президент Еманюел Макрон относно Тайван, които бяха много коментирани в Съединените щати. В интервю за няколко издания Макрон призова Европа да не бъде последовател на Съединените щати или на Китай по тайванския въпрос.

Той даде интервю след края на държавна визита в Пекин. Тържественият прием, който получи там, обаче беше доста коментиран в американските медии и то не по най-ласкавия начин. Вестник „Ню Йорк таймс“, например, отбеляза, че Макрон подкопава американските усилия за възпиране на влиянието на авторитарния режим на китайския президент.

Макрон е на посещение днес и утре в Нидерландия – визита, която се очаква с голям интерес. Френският президент ще представи в Хага визията си за суверенитета и сигурността на Европа в областта на икономиката и промишлеността.

„Ще оставя президента Макрон да говори по темата. Ние сме уверени в силния съюз и силното приятелство, което съществува между нашите две страни, и във факта, че работим заедно с Франция на континента и на други места по света, като Индо-Тихоокеанския регион, със сигурност по отношение на Украйна, в Африка, в Сахел, преследвайки терористичните заплахи там. Искам да кажа, че има много силно двустранно сътрудничество между Съединените щати и Франция”, подчерта говорител по националната сигурност към Белия дом Джон Кърби.

По публикацията работи: Венета Николова