Една от най-търсените стоки на пазара в това време на годината са яйцата. Стана ясно, че евтини украински яйца са плъзнали в магазините дни преди Великден. Продават се в опаковка по 10 броя за 3,99 лв. и са бели.
С около 10-20 ст. по-скъпо пък излизат българските, като в момента някои търговци предлагат намаления и по-дребните могат да се купят и за 42 ст., които са от клетъчно отглеждани кокошки, а тези от свободни са по 53 ст. за брой, пише Телеграф.
Проверка установи, че към евтиния внос се насочват пенсионерите. 71-годишният Иван Иванов от София коментира, че си купува украински яйца заради по-ниска цена от тази на българските. Той сподели, че предпочита родно производство, но цената им е с 10 ст. по-висока.
Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство, коментира, че основно притесненията от вноса са свързани с това дали на опаковката е изписано, че са от Украйна, ако нямат печат както българските.
Според него има вероятност недобросъвестни търговци да ги преопаковат и да ги продават за родно производство и се надява контролните органи да следят за подобни практики.
Освен украински по магазините могат да се намерят и германски яйца. Те обаче са сварени и боядисани и се продават в кошнички по 6 броя за 6,99 лв., което прави по 1,17 лв. за яйце. Предлагат се в два варианта, като единият е изчистен, а другите са украсени с други цветове.
Дни преди Великден опитни пекари вече предлагат услугите си в нета, като продават готови домашни козунаци на цена 15 лева. В платформите с частни обяви има десетки предложения за приемане на поръчки за козунаци. Цената е от 15 лева за 500 грама, а по-големите вървят между 20 и 25 лв.
Предлагат се както класически козунаци, поръсени със захар, така и такива със стафиди, мармалад, шоколад или локум. От агенцията по храните съветват потребителите да купуват само от регистрирани обекти за производство и търговия с храни.