За да не се разделят глобалните сили на враждуващи блокове: Си Дзинпин има готовност да разговаря със Зеленски

97
Колаж: "Нова Вест"

Президентът на Франция Еманел Макрон отправи призив към Китай да помогне за прекратяването на конфликта между Русия и Украйна. Китайският президент отговори на това, като заяви, че се надява на скорошно постигане на мир

Президентът на Китай Си Дзинпин е изразил своята готовност да проведе разговор с украинския си колега Володимир Зеленски. Това каза ръководителят на ЕС в четвъртък, след като френският президент Еманюел Макрон призова Пекин да говори разумно с Русия относно войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

Шефът на ЕС Урсула фон дер Лайен и Макрон се срещнаха със Си в Пекин. Макрон каза, че Западът трябва да ангажира Китай да помогне за прекратяване на кризата и предотвратяване на „спираловидно“ напрежение, което може да раздели глобалните сили на враждуващи блокове.

Си, който се стреми да позиционира Китай като потенциален посредник в конфликта, но се смята от Запада за партньор на Русия, отговори, като заяви, че се надява Москва и Киев да проведат мирни преговори възможно най-скоро.

„Беше интересно да чуя, че президентът Си потвърди желанието си да говори“ със Зеленски, каза Фон дер Лайен, като нарече думите му „положителни“. Си каза, че разговор може да се проведе, когато „условията и времето са подходящи“, добави тя.

Зеленски многократно е молил Си да се срещне с него, включително след като китайският лидер посети президента на Русия Владимир Путин в Москва миналия месец. Френски дипломатически източник каза на Ройтерс, че Си е „готов“ да се обади на Зеленски.

Превод и редакция: Пламена Сутева