Проф. Витанов посочи кои са възможните два варианта за съставяне на правителство

131

Избирателите дадоха своя глас на предсрочните парламентарни избори. Вече е факт, че 6 партии влизат в 49-ия парламент. Предизвикателството пред тях сега е съставянето на редовно правителство. Проф. Николай Витанов коментира възможните варианти на правителство.

Проф. Витанов смята, че е възможно да се състави експертно правителство, подкрепено от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН.

Има два варианта – политическо правителство и експертно правителство. Политическо правителство може да има, ако се коалират ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“. Вторият вариант е ГЕРБ плюс част от това обединение. Най-устойчивата комбинация би била правителство с първия мандат. Не стане ли с него, президентът ще трябва да подготвя служебно правителство“, коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на политическо правителство означава изпълнения по жълтите павета през лятото, защото „интересът е кой ще вземе София наесен“. По думите му е малка вероятността да има политическо правителство.

„Експертното правителство ще го прави Бойко Борисов. Без ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ нищо не може да стане. Поне една от тях трябва да участва във властта. ГЕРБ може да направи експертно правителство, в което да влязат 3 или 4 партии. Борисов ще се опита да си изиграе картите добре, както ги изигра досега“. каза още проф. Витанов в „България сутрин“. Математикът е на мнение, че „Продължаваме промяната“ също може да опита да направи нещо такова, но отбеляза, че в предизборната кампания те са изгорили мостовете към ДПС, БСП и ИТН.

„Чу се, че ПП-ДБ биха се коалирали с ДПС – това е все едно някой да ви каже, че политически ще се самоубива. ДПС има доста големи възможности да направи правителство с ГЕРБ и ПП, но едва ли те ще се реализират на практика. Играта на „Възраждане“ е друга – да си вдигат резултата. Те имат потенциал да вземат 22%“, обясни проф. Витанов. „Стигнахме до дамата, която държи отговора на въпроса „Ще има ли правителство?“. Математически погледнато, бройката депутати може да дойде от БСП. Г-жа Нинова ще бъде ухажвана. Тя вчера каза, че ще се преговаря пред очите на всички, тя държи ключа към експертното правителство. Борисов може да го направи – въпросът е дали иска и ще му позволят ли външните фактори“, подчерта математикът.

„Най-много точки ще получи този, който най-малко се вижда – ДПС. Там има много умел политик, който малко се вижда, но винаги получава много точки. Не може да се състави експертно правителство без ДПС“, завърши той.

По публикацията работи: Велислава Велева