Здравословните ефекти на розмарина и кориандъра в ежедневието ни

39
Снимка: Pixabay

Повечето билки са плевели, което е източникът на тяхната сила. Те могат да оцелеят при всякакви температури на почвата и въздуха. Някои от тях, като ментата, могат да се разпространят бързо, завладявайки градината ви, така че е най-добре да се отглеждат в саксия.

Подправянето с пресни билки е лесно и прави храната много по-вкусна и здравословна. Не е нужно да правите тежки сосове. Просто добавете пресни билки към ястието си, докато готвите. Ако нямате двор, отглеждайте билки в малки съдове на перваза на прозореца. Трябва само да добавите слънце и вода.

Розмарин:

Розмаринът е многогодишен храстовиден храст от семейство Lamiaceae, който се заражда в средиземноморския регион и се използва в много от ястията в този регион, а също и в целия свят поради аромата си. Въпреки това, не всеки знае, че има мощни лечебни свойства. Розмаринът има антибактериални, противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови, антидиабетни и невропротективни свойства. Някои изследвания показват, че може да помогне за подобряване на когнитивните дефицити и може да има известен терапевтичен потенциал за болестта на Алцхаймер, предаде “Актуално.“

Розмаринът съдържа пантотенова киселина, ниацин, тиамин, фолат и рибофлавин. Той също е богат на фитохимикали, които са биологично активни съединения, произведени от растения, които укрепват имунната ни система и намаляват възпалението.

Кориандър:

Лесен за отглеждане, той е страхотен в салати и супи, в пилешки и рибни ястия. Някои изследвания показват, че кориандърът може да ускори отделянето на тежки метали от телата ни. Нови изследвания също показват, че има значителен успокояващ ефект. Просто се опитайте да помиришете свежите листа и дишайте известно време. Следователно може да бъде добър кандидат за естествено лечение на тревожност. Установено е, че високите дози екстракт от кориандър имат подобен ефект на валиум, лекарство, използвано за тревожност, но без неговите странични ефекти и риск от пристрастяване. Освен това има някои антибактериални свойства и може да понижи кръвната захар.