Според ново проучване, лошото здраве на устната кухина увеличава риска от някои видове рак. Колко често да мием зъбите си?

96

Лошото здраве на устната кухина увеличава вероятността да се заразите с вирус, свързан с някои видове злокачествени заболявания. Папиломавирусът (HPV), обикновено свързван с рака на маточната шийка, обикновено не причинява проблеми на повечето хора, но може да доведе до рак на гърлото и устата.

За щастие, различни проучвания подчертават кои точно навици при миене на зъбите трябва да избягвате, за да сте в безопасност. HPV е инфекция, която засяга гърлото, устата, стъпалата, пръстите, ноктите, ануса и шийката на матката. Вирусът обикновено се прихваща при сексуален контакт и инфектира всяка част от кожата, която има лигавица. Ако инфекцията се появи орално, тя може да предизвика промени в устата, които с течение на времето могат да станат ракови. Ето защо е жизненоважно да поддържате здравето на устната си кухина в отлично състояние. Експерти твърдят, че HPV причинява зашеметяващите 70% от случаите на рак на устната кухина.

Отговорът е да миете зъбите си два пъти дневно и да не забравяте да използвате конец за зъби. Също така трябва да се уверите, че сменяте четката си за зъби на всеки три до четири месеца. Всичко това са разумни съвети, но какво да кажем за нещата, които трябва да избягвате? В проучване от 2015 г. се казва, че рядкото миене на зъбите или пък само изплакването с вода, без дори да се използва четка за зъби, са свързани с повишена честота на инфекциите, предаде “Актуално.“

И не само че споделянето на четка за зъби увеличава вероятността за HPV, но може да доведе и до заразяване с други бактериални инфекции, които могат да се окажат разрушителни за оралната тъкан. Около венците могат да се развият други бактерии, които могат да бъдат вдишани в белите дробове и да подготвят почвата за проблеми, засягащи дихателната система. В противен случай бактериите в устата могат да достигнат нива, които да причинят други видове инфекции, като например заболявания на венците или кариес. Известно е, че бактериите, които инфектират венците и причиняват гингивит и пародонтит, се придвижват до кръвоносните съдове и предизвикват възпаление, което може да доведе до образуване на кръвни съсиреци. Връзката между HPV вируса и рака е установена в ранни изследвания, които установяват, че инфекцията с определени щамове на оралния HPV е причина за една трета от случаите на рак в задната част на гърлото. Вирусът HPV съдържа 200 различни подтипа, но по-малко от 10 от тях са свързани с рака, като HV16 е силно свързан с рака на орофаринкса.

По публикацията работи: Велислава Велева