Признаци по които да познаем, че кучето ни боледува

102

Макар домашните ни любимци да няма как да хванат нашата настинка, през зимата или ако времето навън е хладно, а температурите ниски, кучетата ни са застрашени от различни болести и неразположения. 

Полезно за всеки собственик на четириного би било да може да разпознае сигналите, които питомецът му дава чрез езика на тялото и поведението си – за да може по-бързо да се ориентира, когато нещо не е наред.

  • Летаргия

Някои кучета са по-мързеливи и лениви през зимата (както и доста хора), но ако забележите, че четириногото е по-апатично от обикновено, то може би нещо не е наред. Летаргията е много често срещан знак, че вашият домашен любимец не се чувства добре. И кой може да го вини? Вие също не сте особено активни, когато сте болни, нали?

  • Липса на апетит

Обикновено кучетата не се оплакват от липса на апетит, а по-скоро се наблюдава обратната тенденция. Въпреки това, точно като хората, когато имат разстроен стомах, те обикновено нямат желание да се хранят, предаде “dogsandcats“

  • Повръщане

Повръщането е знак, че нещо не е наред в храносмилателния тракт на вашето куче. Това може да се дължи на факта, че е изяло нещо, което не трябва, но често е и симптом на някои основни здравословни проблеми. Точно като диарията, честото повръщане обикновено е знак, че се случва нещо по-сериозно и е време да посетите ветеринарния си лекар.

  • Диария

Диарията е често срещана при домашните ни любимци. Тя може да бъде причинена от различни фактори. И въпреки че често е резултат от ядене на неща, които не трябва, може да бъде и симптом на множество стомашни заболявания – от паразити до рак. Затова не забравяйте да заведете домашния си любимец на преглед, ако има диария, която продължава повече от три дни.

  • Прекомерна жажда

Куче, което е по-жадно от обикновено или пие постоянно вода, може да страда от редица проблеми, включително диабет, болест на Кушинг или болест на Адисън. Ако забележите, че пълните купичката с вода на питомеца си постоянно през целия ден, време е да позвъните на ветеринарния си лекар.

  • Често уриниране

Честото уриниране може да бъде причинено от редица неща, включително диабет и инфекция на пикочните пътища. Ако забележите, че домашният ви любимец има нужда да уринира често, напряга се, докато го прави или се изпуска на различни места из дома ви, вероятно е време да посетите ветеринарния си лекар, за да се уверите, че всичко със здравето му е наред.

  • Бледи венци

Бледите лигавици са почти сигурен признак на заболяване. Ако забележите други симптоми от описаните по-горе, проверете цвета на венците на животното. Ако те са бледи, това може да бъде признак на анемия, ниско кръвно налягане, ниска телесна температура и дори вътрешно кървене. От друга страна, яркочервените венци могат да индикират треска или инфекция.

По публикацията работи: Велислава Велева