Може ли водораслите да помогнат на хората да пътуват по света? (СНИМКИ)

33

Обещанието за полет, задвижван от водорасли. Келп се отглежда бързо и сравнително лесно и вече е жизненоважна храна в много части на света. А дали може да захранва и самолетите на бъдещето?

От САЩ до Обединеното кралство и Индия отглеждането на морски водорасли преживява нещо като ренесанс. То се превърна в поминък и източник на храна в части на света, където традиционно не е бил част от кухнята преди, и е бързо разрастващ се източник за производство на храни в световен мащаб, с многобройни потенциални приложения в селското стопанство.

Освен отглеждането на морски водорасли за храна, възстановяването на деградирали естествени гори от водорасли може да помогне за възстановяването на екосистемите и да помогне за обезкисляването на океаните. Но може ли също да помогне на хората да пътуват по света?

Катриона Маклеод, заместник-ръководител на Центъра за рибарство и аквакултури в Института за морски и антарктически изследвания към Университета на Тасмания в Австралия, описва морските водорасли като „швейцарския армейски нож“ от инструменти за справяне с предизвикателствата на планетата.

Едно от тези предизвикателства е устойчивият източник на гориво за авиацията. По-голямата част от полетите в момента се захранват с изкопаеми горива, допринасящи за близо 2,5% от световните емисии на въглероден диоксид и за около 3,5%, когато се вземат предвид и емисиите, различни от CO2. Възобновяемите алтернативи като биогорива от земни култури идват със собствени проблеми с устойчивостта, като масово използване на земя и вода и увреждане на биоразнообразието. Междувременно морските водорасли изискват малко ресурси, за да растат, и имат повече от десетилетие експерименти да се използват като гориво.

В момента се провеждат експерименти за използването на келп като основна съставка за гориво във ферми, разположени, както на сушата, така и в океаните. Вижте снимки от едно от съоръженията, където се извършват подобни опити, в галерията тук:

Кадър: BBC
Кадър: BBC 
Кадър: BBC
Кадър: BBC

Превод и редакция: Венета Николова