След тежък сблъсък на първенството в Белмекен, един от най-големите ни биатлонисти пострада сериозно

132
Снимка: Blagoy Todev

Тежък инцидент претърпя един от най-талантливите български биатлонисти Благой Тодев. Поради липсата на сняг трасето е било тясно, а биатлонистите се разминавали по него. На една от височините Тодев е предприел изпреварване, но в този момент в обратна посока се е спускал състезател, чиято пушка се е забила в лицето му.

21-годишният европейски първенец и световен вицешампион за младежи от миналата година е с фрактури на челюстта и носа, два счупени зъба и навехната китка след сблъсък с друг състезател по време на държавното първенство на Белмекен. След инцидента 21-годишният спортист веднага е откаран с линейка в най-близката болница във Велинград, откъдето са го пренасочили в Пловдив. Травмите на Благой обаче са били доста сериозни и се е наложило транспортирането му във ВМА, където вчера е претърпял операция на носа. Ще му бъдат направени хирургически интервенции и на челюстта и зъбите.

„Наложи се да се прави състезанието на базата на Белмекен, където единствено имаше сняг. Там трасето не е стандартно. Може би е повлияло за инцидента, но най-вече това беше лошо стечение на обстоятелствата. Можеше да се случи и на друго място“, коментира пред изданието генералният секретар на федерацията по биатлон Борислав Панков.

Сезонът се оказа доста труден за Тодев, който в началото се възстановяваше от контузия, а след това се и разболя. Въпреки това той спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 15 км на европейското първенство за младежи в Латвия.

По публикацията работи: Велислава Велева