Иван Демерджиев с първи подробности за масовите бомбени заплахи в училищата у нас (ВИДЕО)

108

Заради зачестилите през последните дни сигнали за бомба в наши училища се обмисля до дни ще има промяна в протокола, така че да се преценява кога е налице реална заплаха и не е необходимо да се евакуират училища, летища и други ключови обекти.

Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по повод заплашителните имейли с бомбени заплахи, които редица училища в страната получават от вчера. „Протоколът е от 2000 г. и затова днес свиквам междуведомствена група, която да го прегледа, за да може да се анализират реалните опасности, преди да се пристъпи към евакуация“, заяви Демерджиев. По думите му това, което се случва в България, се случва с много европейски страни в момента.

„Източниците на атака са едни и същи, подходите са едни и същи. Сигнализирали сме за това партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява да са регистрирани имейл адреси или да се ползват телефони, от които идват тези заплахи. Те работят по установяване на източника, така че се надяваме скоро той да бъде установен“, изрази надежда Иван Демерджиев.

„Тези заплахи идват от имейли, регистрирани в Гугъл, а те са регистрирани в мрежа, която е може да се достъпи и да се установи източникът. По това работят американските служби в момента. Тъй като Гугъл е тяхна отговорност, трябва да установят откъде идват те. На територията на България няма как да го установим“, обясни още той.

По публикацията работи: Велислава Велева