Австралийски изследователи свързват приема на големи количества магнезий с по-доброто здраве на мозъка в по-късна възраст. В публикувано проучване се установява, че високият прием на богати на магнезий храни като спанак и ядки може да намали риска от развитие на деменция.
Учените са изследвали повече от 6000 когнитивно здрави хора на възраст между 40 и 73 години от Великобритания в продължение на 16 месеца. Те установили, че при тези, които консумират повече от 550 mg магнезий всеки ден, мозъчната възраст е с една година по-млада на 55-години, отколкото при тези с нормален прием на магнезий от 350 mg дневно.
Според Хаула Алатек, водещ автор на изследването, резултатите показват, че превантивните ефекти от по-високия прием на магнезий с храната могат да започнат още на 40-годишна възраст или дори по-рано. „Нашето проучване показва, че 41-процентно увеличение на приема на магнезий може да доведе до по-малко свързано с възрастта свиване на мозъка, което води до по-добра когнитивна функция и по-нисък риск или забавено настъпване на деменция в по-късна възраст“, каза тя и добави: „Това изследване подчертава потенциалните ползи от диетата с високо съдържание на магнезий и ролята, която той играе, за насърчаване на доброто здраве на мозъка“.
Установено е още, че жените, особено тези, които са в постменопауза, се възползват в по-голяма степен от невропротективните ефекти на високия прием на магнезий с храната, отколкото мъжете. Ерин Уолш, съавтор на изследването, заяви, че изследването може да доведе до разработването на интервенции в областта на общественото здраве, насочени към подобряване на здравето на мозъка и намаляване на рисковете от деменция чрез диета.
По данни на Световната здравна организация в момента в света има над 55 милиона души с деменция, като болестта на Алцхаймер е най-разпространеният вид. Експертите предупреждават, че до 2050 г. се очаква броят на случаите да се утрои и да достигне 150 милиона души. „Тъй като няма лек за деменцията, а разработването на фармакологични лечения е неуспешно през последните 30 години, се предполага, че по-голямо внимание трябва да се насочи към превенцията“, казва Уолш.
По публикацията работи: Велислава Велева