Азиатските акции се движат плахо, фючърсите на САЩ и Европа се повишават

38
Снимка: Pixabay.com

Азиатските акции се борят днес, докато фючърсите на американските и европейските акции се повишават, поради надеждите, че властите работят за преодоляване на стреса в световната банкова система, дори когато разходите за застраховка срещу фалит наближават опасни нива.

Повод за тези движения бяха докладите, че First Citizens BancShares Inc (FCNCA.O) е в напреднали преговори за придобиване на Silicon Valley Bank (SIVB.O) от Federal Deposit Insurance Corp.

Фючърсите на S&P 500 се повишиха с 0,3%, а тези на Nasdaq – с 0,4%. Фючърсите на EUROSTOXX 50 пък реализираха повишение с 1,1%, а тези на FTSE – с 0,7%.

Японският Nikkei (.N225) спечели 0,4%, но Южна Корея (.KS11) загуби 0,3%. Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония (.MIAPJ0000PUS) също се понижи с 0,3%, воден от спад от 0,9% на китайските сини чипове (.CSI300).

Акциите на китайския гигант за търсачки Baidu (9888.HK) паднаха с повече от 3%, след като отмениха планираното пускане на бота Ernie – продукт, отворен за медиите и обществеността, подобен на ChatGPT.

Пазарите останаха нервни, след като акциите на Deutsche Bank (DBKGn.DE) паднаха с 8,5% в петък и разходите за застраховане на нейните облигации срещу риска от неизпълнение скочиха рязко, заедно със суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) на много други банки.

„Настоящото ниво на суапове за кредитно неизпълнение за европейските банки е малко по-ниско, отколкото беше по време на разгара на европейската финансова криза през 2013 г.“, каза Наем Аслам, главен инвестиционен директор в Zaye Capital Markets.

„Ако тези CDS не се нормализират, е много вероятно фондовият пазар да продължи да страда още дълго време.“

В Съединените щати вложителите бягат от по-малките банки към по-големите или към фондовете на паричния пазар. Потоците към фондовете на паричния пазар са нараснали с над 300 милиарда долара през последния месец до рекордните 5,1 трилиона долара.

МОНИТОРИНГ НА ФЕД

Президентът на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари каза в неделя, че служителите наблюдават „много, много внимателно“, за да видят дали банковият стрес е довел до кредитна криза, която заплашва да насочи икономиката към рецесия.

Това от своя страна означаваше, че Фед е по-близо до пика на лихвите, добави той. Пазарите са доста по-напред от централната банка в ценообразуването около 80% шанс лихвите вече да са достигнали своя връх, докато първото намаление на лихвите е вероятно едва през юли.

Управителят на Федералния резерв Филип Джеферсън говори по-късно в понеделник, докато заместник-председателят на Федералния резерв по надзора Майкъл Бар свидетелства за „Банков надзор“ пред Сената във вторник.

Доходността на двугодишните държавни облигации е паднала с удивителните 102 базисни пункта този месец – до 3,77%, докато цялата крива на доходност до 30 години е под 4,85% ефективен лихвен процент.

Този огромен спад спира долара, поне спрямо японската йена.

Еврото претърпя собствено обръщане в петък на фона на притесненията около Deutsche и последно беше на $1,0770 и доста над върха от миналата седмица $1,0930.

Спадът в доходността се комбинира със спад в цената на златото, което се търгуваше в петък на $1,975 за унция, след като достигна връх над $2,009 миналата седмица.

Цените на петрола са слабо променени и поддържат загуби от почти 10% за месеца, тъй като притесненията за глобалния растеж подкопават стойността на суровините като цяло.

Брентът падна с 1 цент до 74,98 долара за барел, докато американският суров петрол добави 2 цента до 69,28 долара за барел.

Превод и редакция: Венета Николова