Честит имен ден на всички, които празнуват днес

231

Днес православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Архангел Гавраил (от еврейски – „сила Божия“) е един от седемте архангели – „ангелоначалници“, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.

„Посейте домат на балкона“: 5 забавни неща, които можем да правим в началото на пролетта

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св. пророк. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Архангелът известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец.
християнската традиция архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева. Под името Джабраил и мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Михаил като ангел, който продиктувал на Мохамед „предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах“ – Корана.

На архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете. В апокрифната „Книга на Енох“ архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.

Днес имен ден празнуват Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи.