Важно за всички шофьори: От понеделник въвеждат нови правила

1156

Вчера, в петък в Държавен вестник бе публикуван проектът на наредбата на МВР, която влиза в сила в понеделник, на 27 март. 

Една от новостите е отнемане на точки за движение в аварийните ленти по магистралите. Досега за това нарушение нямаше подобна санкция, вече ще се отнемат по 10 точки. Има и допълнителни наказания – лишаване от право да се шофира за 3 месеца и 1000 лв. глоба.

С 15 вместо досегашните 10 точки ще се простят шофьорите в насрещното платно по магистралите и скоростните пътища. За повторно нарушение ще се вземат още 20 точки.

Любителите на рисковите изпреварвания там, където не е позволено, също ще топят по-бързо точките си. Досега им отнемаха по 10, вече ще са 13. За минаване през жп прелез при спусната бариера санкцията става двойна – от 5 на 10 точки.

Най-голямо е увеличението за превишаване на скоростта в населените места, където максималната е 50 км/ч. Досега на нарушител се отнемаха по 12, предвижда се да станат 18 контролни точки. Ако бъде хванат втори път да превишава скоростта, отнетите точки ще са 21. За системните нарушители на скоростния режим в населените места – 26 точки, колкото имат новите шофьори.

От 6 на 10 скачат отнетите точки за неправилно превозване на деца в колата, а от 8 на 10 – несъобразяването със знак “Стоп”.

Единствената промяна в наредбата, въведена в резултат на общественото обсъждане на проекта, е за отнемане на 10 точки от талона, ако шофьорът управлява технически неизправен автомобил.

“Техническата неизправност е много сериозно нарушение и крие огромни рискове за всички участници в движението. Помним буса, който се движеше без заден мост в София. Не сме забравили и катастрофата с автобусите ковчези на Бакаджика и на АМ “Тракия”, при които загинаха десетки невинни жертви”, пише гражданин, а срещу предложението му е отразено – “Приема се”.

Шофьорите, за които дрегерът или кръвното изследване покаже алкохол до 1,2 промила, ще се простят с 12 контролни точки от талона, гласи наредбата. Досега им вземаха по 10. За над 1,2 промила се носи наказателна отговорност, както и за употреба на наркотици. Ако шофьорът бъде спрян втори път почерпен, ще му вземат 20 точки вместо досегашните 15.

Отказалите дрегер или кръвно изследване за алкохол и дрога ще се лишават от 15 точки, а не от 12.

Отнемането на повече точки от талона за различни нарушения гарантира по-бързото отнемане на шофьорската книжка. Освен това водачите ще стават неправоспособни и ще трябва да се явяват на изпит отново. Това е свързано с набор на куп документи, включително психотест.