Имаме рекорд: Семейство с бебе се опита да пренесе 1,5 млн. евро през граница

188
Снимка: Агенция "Митници"

Разкрит е рекорден случай на недекларирана валута. Тя е на стойност 1 562 865 евро или 3 056 698 лева. Това съобщиха от Агенция „Митници“. Недекларираната валута е била в автомобил с румънска регистрация, в който е имало и 18-месечно им бебе

Митническите служители на МП Капитан Андреево разкриха рекорден случай на недекларирана валута с левова равностойност 3 056 698 лева, обявиха на съвместен брифинг началникът на МП Капитан Андреево Георги Господинов и Мария Кирилова, заместник районен прокурор на Районна прокуратура Хасково.

На 23.03.2023 г. на МП Капитан Андреево пристига лек автомобил с румънска регистрация. Водачът- турски гражданин, пътувал със съпругата и 18-месечното им бебе от Румъния през България за Турция. Пред митническите органи те заявили, че не пренасят акцизни стоки, стоки с търговски характер, валута или благородни метали и изделия от тях. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която под предните седалки и между предната и задната седалки са открити осем полиетиленови плика, съдържащи еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 1 562 865 евро с левова равностойност 3 056 698 лева.

„Любопитното в случая е, че толкова голямо количество пари се пренася в лек автомобил. Нарушителят е обяснил, че придобитите парични средства са му дадени от баща му след продажбата на автобуси и с тях планирал да си купи жилище в Турция“, заяви зам.-прокурор Кирилова.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура-Хасково-Териториално отделение- Свиленград.

Водачът -М.Г., на 41 г. е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

„От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са открили валута с левова равностойност над 10 000 000 лева. Основно валутата се задържа в товарни автомобили и автобуси, но във връзка със засиления митнически контрол вече се търсят нови алтернативни начини за пренасяне на валута. С разкриването на всеки един случай натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да откриваме т. нар. вериги на доставка“, заяви Господинов.