Само за ден: Полицията хвана 22 пияни и 10 дрогирани шофьори

45

От МВР изпратиха за медия „Нова Вест“ междинни резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата. От получените данни стана ясно колко пияни и дрогирани шофьори са заловени зад волана в рамките на денонощие

10 387 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 13 721 водачи и пътници. Съставени са 2769 фиша и 724 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

В рамките на изминалия ден са установени общо 22 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – шестима от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 16 – с над 1,2 на 1000, а трима са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 10 души, а трима са отказали да бъдат тествани.

От обобщените данни по метода „линеен контрол“ са проверени 2979 МПС и 3465 водачи и пътници; за констатирани нарушения са съставени 782 фиша и 193 АУАН. Установени са трима водачи, шофирали след употреба от 0,5 до 1,2 промила алкохол, и двама – с над 1,2 промила. Трима са седнали зад волана под въздействието на наркотични вещества или техни аналози.