Поредно лекарско чудо в наша болница: Спасиха от инфекция на мозъка млад мъж чрез сложна операция

550

Поредно лекарско чудо, извършено от златните ръце на наши лекари. Спасиха живота на млад 36-годишен мъж. Той е спасен от тежка инфекция на мозъка чрез изключително сложна хирургична манипулация в Интегралния център към Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ в Пловдив.

Интервенцията е извършена от изпълнителния директор на университетската болница и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов. На пациента е изпълнено модерно миниинвазивно ендоскопско ендоназално възстановяване през носа със сложна техника.

Преди около 1 година започнало изтичане на водниста течност от лявата страна на носната кухина, мъжът посетил УНГ специалист. Лекуван е с медикаменти, но без никакъв ефект. За съжаление състоянието е останало недиагностицирано до момент на усложнение. Тогава пациентът бил намерен от близките в неясно съзнание. При прегледите е установена тежка инфекция на мозъчните обвивки от бактериален произход. След излекуване в Клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ „ Свети Георги“, мъжът е насочен за допълнителна диагностика в Клиника по УНГ болести.

Той е идентифициран с високоспециализирани изследвания – компютърна томография с висока разделителна способност, магнитно-резонансна томография и интраоперативна диагностика с приложение на флуоресцеин интратекално за детайлна диагностика на дефекта, стандарт за диагностика в европейските страни и по света. Причината е тежка черепно-мозъчна травма, получена преди 8 години и довела до дълъг престой в интензивно отделение и с ранна постравматична риноликворея, която е терапевтирана консервативно. След изключително прецизната хирургична интервенция през носа със сложна ендоскопска техника пациентът вече се възстановява успешно.
Той е значително по-добре, а рискът от усложнения, свързвани с инфекция на мозъка от риногенен произход е елиминиран.

По публикацията работи: Велислава Велева