От БАБХ изследват яйца внос от Украйна за тежки метали и радиоактивност

48

Българската агенция по безопасност на храните е взела проби от яйца, внос от Украйна, за лабораторно изпитване. Всички пратки са придружени от необходимите документи и ветеринарни сертификати казват от там.

Яйцата се изследват за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати, а окончателните резутати ще бъдат готови на 24 март, съобщиха от агенцията. От там предприели изследванията заради повишения интерес по отношение вноса в България на яйца от трети държави, уточняват от БАБХ. И допълват, че яйцата с произход Украйна са придружени от протоколи за извършен лабораторен анализ, както и че складовете на територията на страната, получаващи пресни яйца от трети държави, са поставени под ежедневен ветеринарен контрол.

От БАБХ информират, че през периода 09 – 19.03.2023 година в  България са внесени общо 2 608 200 броя пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия. Всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС, се казва в официално съобщение на БАБХ. Яйцата са постъпили в одобрени от агенцията складове на територията на страната. Всички яйца носят на черупката си съответния код доказваш произхода им.

От агенцията припомнят на потребителите, че могат да различат яйцата с произход от български ферми по печата на черупката, започващ с обозначението BG.

По публикацията работи: Велислава Велева