Климатолог алармира: Имаме рекорд. Зимата в България е най-топлата от 135 години, откакто се води статистика

29
Снимка: Pixabay

Това обяви българският климатолог Симеон Матев. Тази информация може би е малко стряскаща, тъй като скоростта на повишаване на температурите става все по-голяма с годините. Ако през целия 20 век е 0,16 на десетилетие, то през последните 30 години тази скорост е близо 3 пъти по-голяма. Това ни кара да се питаме, дали ако нещата продължат да се случват със същите темпове, съвсем скоро снегът няма да се превърне в мираж по нашите ширини

Зимата на 2023 г. е била най-топлата у нас от 135 години насам, откакто се води такава статистика. Това обясни в ефира на Нова телевизия климатологът Симеон Матев.

В Европа от 113 години насам това е втората най-топла зима, а на първо място се нарежда 2020 г.

„Скоростта, с която се повишават температурите през целия 20 век е 0,16 на десетилетие, а последните 30 години тази скорост е близо 3 пъти по-голяма”, обясни климатологът.

„Зимните температури у нас се повишават много по-бързо отколкото досега са се повишавали. Ако миналият век са се повишавали с 0,2-0,3 на десетилетие, сега се повишават с повече от градус на десетилетие. В София последните – 20 градуса са през 2016 г. За последните 40 години има само един път, в който се е случвало – 20 градуса. Зимата се променя”, коментира Симеон Матев.

По публикацията работи: Пламена Сутева